tisdag 4 februari 2014

Flykting

Det är mycket diskussioner om detta ord och ett stort bagage följer med när man uttalar det. Konnotationerna är många och av alla olika slag. I vissa sammanhang verkar det som om ordet menar något innerligt gott. Tanken om att Sverige är ett bra land för Sverige tar emot fler flyktingar än vad många andra länder gör är ett exempel på det. I andra sammanhang är det något väldigt negativt. Flykting är den som bär med sig sådant som inte kommer från den ort som den nu bor på. Denna tanke är dessvärre inte bara förknippad med rent rasistiska partier utan finns utbrett från vänster till höger, fattigt och rikt, norr till söder, västerländska länder och icke-västerländska länder.

I grund och botten handlar dock inte flykting om dessa saker. Flykting är den som av en eller annan anledning valt att fly, inte flytta, utan fly från allt det som den trott och jobbat för tidigare i sitt liv. Det krävs inte mycket för att förstå att lämna alla de drömmar, ge upp allt man tidigare kämpat för och maktlöst hoppas på att något bättre skall komma är något som människor väljer att vänta med. Vi väntar ända tills vi inte längre kan se någon annan väg ut. Jämför detta med människor som går ur ett långt förhållande eller tvingas sälja sitt hem när kronofogden knackar på.

När jag igår fick uppleva hur dessa "flyktingar" ser ut när de precis tagit sig bort från det de vill fly insåg jag just detta. Att vara flykting handlar mer om att tappa hoppet om det man har, än att tro på det bättre på andra sidan. De syrier jag igår bevittnade kom över gränsen till Jordanien utan hela skor, utan mat men framför allt utan glädje. Min förutfattade mening var att de skulle känna glädje, lättnad eller någon slags positiv känsla. Men varför skulle de göra det? De har lämnat allt de trott på och allt de jobbat för tidigare i sina liv.

Så innan du nästa gång använder ordet flykting, i både positiv och negativ bemärkelse, tänk då på att det handlar om personer som flytt någonting - inte någon som letar efter något bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar