söndag 17 januari 2010

Terrorism Del 1

Jag kommer nu skriva det hittills svåraste inlägget någonsin. Jag kommer betrakta denna fråga från ovanliga perspektiv och utan att själv ha en bestämd åsikt, därav är det väldigt trevligt om man kunde få kommentarer som kom med egna åsikter, samtidigt som jag inte tror att någon vill/orkar bry sig så mycket som jag av okänd anledning gör. Detta är varken ett försvarstal eller en predikan, kanske bara en tankeställare. Ämnet är alltså terrorism som nog många redan listat ut...

Det kanske är fel att jag säger terrorism för jag kommer främst skriva om muslimsk terrorism, fast det är väl i dagens värld att betrakta som samma sak i folkmun. Ordet terrorism känns igen av muslimska män med skägg och en koran i handen. Jag har inte svårt att tänka mig att Usama bin Ladin (Usāmah bin Muḥammad bin `Awaḍ bin Lādin) är den mest publicerade mannen i Aftonbladet tillsammans med ordet terror, tätt följd av Mehdi Ghezali (Guantanamo-svensken). Detta är den vanlige terroristen för svenskar och säkerligen många andra. Detta trots att uppskattningsvis ca 25 000 afghanska motståndsmän som dödats i kriget mot terrorism, att jämföra med de 2 973 som dog under 11 september-attackerna. Det absolut absurdaste med dessa siffror är att USA har meddelat att man slutat att räkna antalet döda talibaner (felaktigt kallat nämns, mer om det snart), detta för att räknearbetet tar för mycket tid och är för krävande för soldaterna. Siffran är troligtvis mycket högre men ni förstår nog syftet.

Talibaner skrev jag alltså om, och det är ofta benämningen på de människor som USA slåss mot i Afghanistan... HELT FEL! Talibaner är den grupp människor som bor mellan Afghanistan och Pakistan samt tillhör folkgrupper födda i området Pashto (alternativa stavningar finns), inte heller denna definition är riktigt rättvis men duger just nu. Denna grupp har alltid stått för ett eget styrande i denna region, men har sedemera blivit en grupp som slåss emot ockupationen av hela Afghanistan men med syfte att få vara självständiga från både Pakistan och Afghanistan (hävdar en skäggig man på TV). Skillnaden mellan dessa och al-Qaida (som stöder talibanerna) är att talibanerna attackerar dem som kommer till deras jord medan al-Qaida attackerar dem som attackerat dem på vilken plats som helst. Talibanerna skulle inte utföra 11 september-attackerna som läget är just nu i varje fall.

Terrorister i dagens värld är mycket mer sofistikerade än vad många kan tro. Det är ironiskt att deras ekonomiska finansiering gör att de nästan överger sina värderingar ibland. Exemplet blir återigen WTC-flygplanen. Tre dagar innan attackerna handlades det EXTREMT mycket aktier på den amerikanska börsmarknaden och den enda rimliga förklaringen som många experter är överens om är att det är al-Qaidas egna aktier som de handlade med eftersom de visste vad som skulle ske... De handlade olja (steg 13%), guld (steg 3%) och en många optioner och andra slags värdehandlingar. De tjänade alltså pengar på den attacken!

Det här är väl en liten början eller något... Får se om det någonsin blir en fortsättningInga kommentarer:

Skicka en kommentar