lördag 30 januari 2010

Fakta?

Själv har jag tendensen att jobba efter fördomar och antagna siffror när jag diskuterar/argumenterar, men det är det slut på nu!

Det som fått mig att reagera är en fantastisk hemsida full med all världens statistik. Ett bra exempel: Under svininfluensans första tretton dagar var nyheter i världen per dödsfall, 1 dödsfall / 8 176 nyheter. Under exakt samma period var samma siffra för Tuberkulos 0.1 nyhet per dödsfall. Dessutom dog 31 personer utav svininfluensan men 63 066 dog av Tuberkulos!

Ett till exempel: Procent av befolkning som lever med HIV i Botswana är mycket högre än många andra kringliggande länder... Detta trots att landet har väl utvecklad sjukvård och var det första landet i Afrika med gratis AIDS-medicin. Vad ger då denna höga siffra? Jo men det är ju just den goda sjukvården! I andra länder dör människor snabbt utav sjukdomen och därför hinner de aldrig bli en så stor % av befolkningen som är drabbad samtidigt. I Botswana gäller alltså det motsatta och människor med HIV/AIDS lever längre än många jämfört med andra länder.

Två bra exempel på att fakta ska användas men på ett rätt och vettigt sätt!

Ha en fortsatt bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar