söndag 16 februari 2014

Internationell humanitär rätt...

Mjaa, jag vet egentligen inte om man kan skriva om det ämnet just nu. Det är snarare avsaknaden av det som går att prata om. Det finns säker många konflikter i världen där reglerna följs åtminstone någorlunda. Men just nu går det inte att undkomma faktumet att Syrien är konfliken på allas läppar. Så mycket uppmärksamhet som inte leder någon vart.

Just nu finns det strax under tio städer/stadsdelar i Syrien som är belägrade. Belägrade i den mening att varor och människor från den ena sidan inte kan ta sig till andra sidan. Detta inkluderar då basvaror som mat, vatten och mediciner som internationellt erkända organisatiner som Röda Korset, UNHCR och Unicef. Därtill finns det ett antal områden som väldigt sällan eller nästintill aldrig har gränser som går att komma igenom. Detta är det som kallas access eller åtkomst.

Denna ganska torra term betyder i praktiken sådant som att:
Kvinnor får föda utan tillgång till sjukhus eller riktiga verktyg. Att sårade (både civila och militära) inte får en vård som är mer än den som skolsköterskan brukade kunna ge - tänk då skadorna efter att bomber sprängt huset du är inne i. Att familjer som hade små barn och därför inte ville fly från sitt hem nu är fast och inte kan fly trots att de är redo att offra allt de byggt under hela sitt liv. Att barn som hade råd att gå i skolan (vilket de flesta i Syrien gjorde) nu inte har sett sin skola på tre år.

Dessa exempel är bara en liten bråkdel av de öden som just i detta nu utspelar sig en timmes flyg från europeiska huvudstäder. Lägger vi därtill det urskiljningslösa bombandet som sker nu så är det inte längre långt ifrån hemskheter som tidigare skett. Jag kan inte annat än hålla med Jan Egeland när han skriver om "no more Srebrenicas" och "no more Rwandas". Just nu sker det som inte fick ske mer...

Jag kommer aldrig att acceptera krig och mördande men jag förstår att det sker. Däremot kommer jag aldrig någonsin acceptera eller förstå att krigare gör mänskligt lidande till en handelsvara. Internationell humanitär rätt säger att sjukvård ska ges till skadade. Att parter inte får vissa saker. Det kanske låter idylliskt att säga att soldater inte får göra si eller så. Men sanningen är att andra världskriget hade bättre villkor är dagens krig. Och säga vad man vill, men människan borde inte backa i utveckling när det kommer till dessa saker.

Så är det parterna som stider jag skyller på? Ja, delvis. Men kanske framför allt alla de aktörer som inte gjort detta till en större fråga. Det är enkelt att skylla på Ryssland och Kina i säkerhetsrådet, men detta handlar om alla länder. Varför har inte alla skrivit på dokument som gör att alla ledare kan hållas skyldiga för brott mot mänskligheten i internationella brottsdomstolen i Haag? För att ingen har pressat dem. Varför säger inte EU att alla som vill handla med EU-länder måste ha skrivit under detta avtal? Jag vet inte men jag hoppas att det inte handlar om avsaknaden av vilja från världens ledare. För är det viljan som saknas så tror jag inte på mycket förbättring i framtiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar