torsdag 14 juni 2012

Brott och straff

Far min har även han reagerat på förslaget om obligatorisk sommarskola. Läs hans tankar nedan!


Brott och straff, inget nytt, är det dagens moderna skolpolitik?

För en gångs skull verkar socialdemokraterna och regeringen vara överens, får du inte tillräckligt med kunskaper under vintertid, så skall du gå 4 veckors sommarskola.

Rent idémässigt inget fel, har du inte lärt dig tillräckligt, så måste du få mer utbildning. So far so good.
Hur ser verkligheten ut, är det brist på antal skoldagar? Eller fattas viljan hos elever? Kan inte lärarna lära ut på vintern? Blir hoten om 4 veckors indragen semester morot för elever att plugga mer?  Frågelistan kan göras lång. Men jag gör inte den längre utan konstaterar att när man inte törs lyfta katten på bordet, är det bättre gör ett ”sommar utspel”. Det är ju en folklig tradition att ha sommar lustspel lite här och där i avlånga Sverige.

Åter till saken, kan man inte värdera vilka elever som halkar efter och inte få tillräckliga kunskaper? Naturligtvis finns inte en stereotyp, men om man skulle kunna ta bort sociala problem från elever, som i och för sig är inte skolrelaterad alla gånger, tror jag att betydligt fler skulle klara nivån. Om man skulle sätta resurser till barn i tidig ålder om man ser tendenser till lärsvårigheter, skulle ännu fler klara utbildningskraven. Låt rektorer och lärare ta hand om utbildning och sätt sociala resurser in från annat håll, i samråd med skolpersonalen. Då frigör vi enorma resurser till utbildning. I dag är samarbete mellan skola, social, polis, psykiatri etc. relativ svårhanterlig, där skolan drar det tunga lasset.

Dagen sommarlustspel känns 60-70 tal, till och med 60-70 tal Finland. I dag höjer man Finsk skola till skyarna, med all rätt, om man blinda stirrar på siffror, vilket Björklund med sossarnas stöd vill göra. Det är mätbart och ger skratt i publiken, sådant gillar skådespelarna.

I Finland är saken rakare, antingen är du med oss eller mot oss punkt. Dem som är mot hamnar utanför och får skylla sig själv, du hade samma möjlighet från början. Jag kan lova att detta aldrig skulle fungera i Sverige, själv har jag gått i den finska 60-70 tals skolan, sedan har mina 3 barn gått skola i Sverige från 6 års verksamhet till universitet, med olika resultat, generellt bra, men dem har haft sina bekymmer och resurser har satts in.

Det handlar om barn som hamnar utanför ramen, som är vilse och behöver hjälp, då är straff inget modernt vapen. Vad gör sådant barn, tar sin semester och hoppar över obligatoriska sommarskolan också och då är man riktigt utanför i 12 års ålder. Redan på hösten.  Är detta verkligen vad man vill, troligen hör detta till linjen som ha funnits några år, segregation. I så fall kommer man lyckas mätbart bra, detta kan polisen mäta redan om 5-8 år då dessa barn har blivit straffmyndiga.

Vänd på kakan och ta metoden till arbetsplatsen. Saab anställda skall inte ha lönegarantin, dem misslyckades ju mätbart, läkaren får indragen semester, gav fel medicin. Tänk på SJ-anställda efter de senaste varga vintrarna, inte blir det mycket semester. För att inte ens tala om politikerna, lyckas inte de skapa 3,5 % löneökning om arbetslösheten fortsatt är över 4,7 % och om BNP inte ökar 1,7 % då är det bara sätta sig i riksdagsbänken 20 dagar under sommarsemestern. Man får mer utbildning, det hjälper.

Vi kan bara be tillsammans som man gjorde i skolavslutningarna obligatorisk förr, när allting var så bra: Gud förlåt dem, ty dem vet inte vad dem gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar