lördag 8 januari 2011

President i uppförsbacke

Ett av Obamas mest symboliska vallöften var att stänga Guantanamo fängelset och föra dess interner inför civil domstol. Personligen tycker jag att det var ett viktigt steg att visa världen en ny typ av amerikanska presidenter som tror på demokratin i alla lägen och inte tror sig vara ovanför alla lagar.

Idag har löftet visat sig oviktigt för Barack, då han enligt denna artikel från DN inte lagt in sitt veto. Det var i samband med en budget som både senaten och representantshuset lagt fram, ett förbud mot att stänga Guantanamo presenterades. Presidenten hade idag möjligheten att lägga in ett veto mot detta men valde istället att ta emot 160 miljarder dollar för "kriget mot terrorismen".

Rent principiellt valde Obama att inte ta fighten mot de konservativa krafterna i USA som vill leka världspoliser. En del andra bloggare skriver nu om hans oförmåga att omvandla löften till verklighet och att det hopp många västerlänningar givit honom är bortkastat. Jag håller inte riktigt med dem utan tycker att detta snarare bevisar för hur svårt det är att bli omtyckt i USA. Han slåss nu för att kunna vinna nästa val och bättre är det väl att han sitter lite verkningslös vid makten än att Sarah Palin driver en riktigt bakåtsträvande politik. Däremot är det förtfarande synd att han inte kan ta den symboliska striden och försöka väcka lite vett i de amerikanska hjärnorna.

Obama är i en djup kris och jag tror vi snart får se om han vågar driva sin politik för att verkligen förbättra eller om han blir något mellanalternativ som ser till att dämpa den skada som redan skett...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar