fredag 19 juni 2009

Hitler - en ömmande tå

SvD publicerar idag en artikel om ett uttalande där en kommunpolitiker hyllar Hitlers ekonomiska kunskap. Hela artikeln finns här, annars finns sammanfattande citeringar här...

"I samband med en diskussion om den rådande ekonomiska krisen tog KD-politikern Karl-Göran Välivaara i Haparanda upp nazistledaren Adolf Hitlers satsning på infrastrukturen som ett bra exempel på hur man kan investera sig ur en svår situation.
– Adolf Hitler lät bygga motorvägar och det vände den tyska ekonomin. Men några fick det sämre"
"Uttalandet fick landstingsrådet Kent Ögren (S) att reagera skarpt..."

KD-politikern (som brukar klinga illa i mitt huvud) pratade om ett exempel på länder historiskt sett tagit sig ur liknande situationer. En konstruktiv diskussion skulle tagit plats om det inte varit för att (S) politikern hade gått in och börjat kommentera "men några fick det sämre". Jag håller med om att det låter väldigt fel och bör ifrågasättas, men när Välivaara ändå förtydligar att inget nazistiskt skulle komma fram så bör diskussionen handla om ekonomi.

Hitler är fortfarande en väldigt infekterad punkt som inte talas om officiellt, varken i Sverige eller resten utav världen. Det går inte att föra en diskussion om Hitler utan att alla de negativa delarna kommer upp, vilket är att förneka människan ett mänskligt värde. Kristendomen och många andra religioner säger att människan är ofullkomlig och att ALLA människor kan få syndernas förlåtelse. Borde inte detta gälla även Hitler?!

Istället för att lära oss utav mänsklighetens historia så väljer vi att förneka en epok i vår historia och "glömma bort" att Hitler faktiskt gjorde stora samhällsmässiga förändringar som vi skulle kunna ta lärdom om idag.

Nu förväntar jag mig att denna artikel ska kommenteras sönder utav människor med åsikten om att jag nu är nazist och vill förinta judar osv. Jag förväntar mig detta för att Hitler och judar är en ömmande tå i våran nyhetsvärld men detta är kanske inte fel? Eller?


5 kommentarer:

 1. Är du nazist???? Hahaha... satan vad roligt att du gett dig in i bloggvärlden. Du hör hemma här.
  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 2. Haha, det är väl ungefär så långt ifrån mina åsikter man kan komma men det är så det brukar låta när man tar upp att man inte bara kan se svart och vitt med Hitler. Det finns gråzoner med allt!

  SvaraRadera
 3. Haha, så jävla sant du! Folk är rädda för att se fakta nu förtiden i fucking åsiktsförtryckar-sverige! :) Yttrandefrihet my ass!
  Kul att du har börjat blogga och ha en nice midsommar!

  SvaraRadera
 4. Härligt att höra att man inte är ensam :) Tack och ha en riktigt skön midsommar du med!

  SvaraRadera
 5. Välkommen till bloggosfären :-). Och visst - det finns lärdomar i allt som sker.

  SvaraRadera