tisdag 20 december 2011

Flink

Mattias flink kommer släppas ut 2014, det står mer att läsa om det här. Detta innebär att Flink för sju mord och tre mordförsök kommer att sitta 30 i fängelse. Ett beslut som upprör en av de drabbades anhöriga. Personen argumenterar för att i dennes värld så kan sju mord aldrig återgäldas.

Nej men gud vilket geni! Vi kommer inte få tillbaka de sju döda personerna för att vi släpper ut mördaren. Men inte heller kommer vi få tillbaka dessa saknade personer genom att låta Flink sitta i fängelse livet ut. Enligt den logiken ska vi ju inte ha något straff för mord, då detta kostar samhället pengar och inte ger oss de döda tillbaka. Och ska straffet bestämmas av anhöriga kan vi ju spara pengar genom att lägga ner domstolarna.

Vi måste inse att syftet med fängelse är inte att straffa förövarna med samma mynt som de själva använt, (frågan är om skulden för ett mord inte är en större börda än döden). Jag hävdar att syftet med fängelse är att beröva människan vissa rättigheter under en kortare period i syfte att visa på vad som är accepterat i vårt samhälle. Under denna tid ska rehabilitering ges och personen ska i största möjliga grad förberedas för att klara av ett brottsfritt liv efter frigivning.

Mattias Flink kommer inte någonsin kunna anpassa sig till samhället. I 30 år har han varit utan frihet, vänner, identitet (förutom massmördare) och saknat allt det som gör oss till individer. Om tanken med att sätta folk i fängelse är detta, då skulle jag skämmas över att bli offer. Då jag visste vilket straff som väntar!

3 kommentarer:

  1. Ehhhhhhh...va? 20 år för massmord..för att tagit ett automatvapen och skjutit så många man kunde innnan man sköts till döds i eldstrid med polisen... eller förlåt omhändertogs av polisen när man skjutit slut på alla skott eller fått slut på oskyldiga människor att skjuta. Lite som Breivik (fast Norrmännen löser det genom att sätta honom på psyket 4life. I Sverige bäddar han sängen i finkan varje morgon och dödar ingen mer och släpps då efter 66% av straffet. Och så får han en personlig kontakt på arbetsförmedlingen så han har ett jobb kirrat innan han släpps ut, ska köpa en bostad för pengarna han samlat på hög i fängelset, räcker väl till handpenningen iaf, synd att jag tappat så många år i finkan bara. Klart jag fattar att offrens familjer e lacka det kanske jag skulle vara med..(eller kanske... jag hade dödat dig på fläcken och tagit 5 år till). Nåja gjort är gjort ingen ide att titta bakåt! Jag byter namn och smälter in i samhället igen, flyttar så klart och vem vet kanske ses vi när vi står och tankar bilen brevid varann nån gång. Men jag är en helt annan person nu inte den massmördare jag var i min ungdom, så jag kommer inte att döda dig om du råkar repa min bil av misstag. Eller om jag bara har en dålig dag och blir dumpad av min flickvän, det är ju inte ditt fel, men jag kommer inte döda dig för att jag är lack och du råkar vara i vägen. Jag är en ny människa, jag har fått vård och är inte längre nån fara, jag är gammal oxå 41 år ingen fara för nån jag är vuxen nu, klart jag förtjänar en chans att bevisa detta för dig eller hur. Nåja det kan du ju inte påverka ändå så vi ses snart?

    SvaraRadera
  2. 30 år om jag förstod det rätt, men oavsett. Var drar vi gränsen då? Låsa in alla som begått mord för evigt? Eller är fyra en bättre siffra? Jag försöker inte försvara det han gjort... Och tror snarare att 30 av fängelse kommer ha gjort honom mer inkapabel att leva i detta samhälle och kanske inte längre är lämplig för det. Men är syftet med fängelse att skapa en massa människor som inte passar in i vår värld?

    SvaraRadera