tisdag 18 januari 2011

Pengar skapar inte demokrati...

Tunisien har startat ett uppror, nu vet vi inte riktigt hur det kommer sluta men säkert är att befolkningen vågar hoppas. Årtionden av förtryck har nu fått befolkningen att säga ifrån och kräva riktig demokrati. Termen demokrati är dock väldigt laddad i detta fall, för de flesta muslimer förknippar termen demokrati med de hyllningar som bl.a. Tunisien fått ta emot. Västvärlden har valt att hylla Ben Ali för att ha lyckats sekularisera landet och infört en liberal marknadsekonomi.. Detta har fått många araber att tro att västerländsk demokrati hör ihop med det förtryck och marginalisering som många tunisier upplevt. Därför finns det många arabiska bloggare som nu säger att detta var slutet på demokratin, och startskottet för politisk frihet! Egentligen en stor misstolkning alltså, men samtidigt har de ju skäl till att kritisera demokratibegreppet.

Västvärlden måste nu lära sig en läxa, Ben Ali lyckades behålla makten genom västerländskt stöd och för att inga försök till att förbättra de mänskliga rättigheterna i Tunisien gjordes av EU eller andra. Det är uppenbart att den bild av västvärlden som västvärlden själva skapar i arabvärlden får direkt påverkan på muslimsk extremism. Jag vill inte hävda att USA får skylla sig själva för 9/11 men fortfarande måste vi våga diskutera vad orsakerna bakom ett sådant dåd kan vara.

Som jag sa vet ingen vad som kommer hända nu, varken i Tunisien eller övriga arabvärlden. Men låt oss hoppas och arbeta för att det västerländska stödet går till demokrati och inte korrupta ledare som påtvingar västerländskt tänkande,        för pengar skapar inte demokrati... men demokrati kanske kan skapa pengar!

DN ALJAZEERA SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar