söndag 9 januari 2011

Gabrielle Giffords

För ca. ett dygn sedan blev den amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords skjuten i huvudet under ett tal på gatan, hennes tillstånd är kritiskt men hon är vid liv. En misstänkt är gripen och nu söker polisen också efter en misstänkt medhjälpare. Mannen som nu är anhållen har länge lagt upp videor på youtube där han kritiserar den amerikanska staten för att hjärntvätta sin befolkning. Mer om själva dådet kan ni läsa på DNBBC och CNN.

Så nu till det verkligt intressanta, Sarah Palin som är Tea Party rörelsens ledare har för ett år sedan publicerat en lista med 20 namn som hon ska kämpa emot för att få ordning i Washington. Denna lista publicerades via hennes facebook med en karta och gevärssikten på namnen. En av dessa är den nu skjutne Gabrille. Sarah Palin har nu tagit bort listan från facebook och skrivit en hälsning till de drabbades familjer.

DN skriver en artikel om hur den hatfyllda politiska retoriken kan ligga bakom detta dåd, utan att egentligen nämna några namn. Palin kanske borde bli omnämnd i en sådan artikel enligt min mening. Jag vill inte på något sätt säga att Palin är skyldig till denna attack, men att debatten i USA har blivit för hård och att Palin ligger till grund för detta är jag övertygad om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar