fredag 5 februari 2010

SAAB igen...

Denna affär som jag redan vidrört tidigare har nu växt till en riktigt komplex härva. För att belysa finansieringen av köpet. Jag överlämnar den framtida försäljningen/finansieringen till ett senare problem.
Antonov familjen är en utav de som stod bakom finansieringen utav SAAB köpet för Spyker Cars räkning. Detta skulle GM inte accepterat och därför köpte Victor Muller (VD för Spyker) ut denna ryska finansiären genom sitt egna företag Tenaci. Muller har själv inte de pengarna utan Tenaci finansierade utav hittills okända investerare. Herr Muller vägrar av principskäl namnge dessa investerare... Intressant kan jag tycka. Det är inte speciellt långt bort att Antonov familjen finansierat att köpa ut sig själv ur Spyker för att slippa dålig uppmärksamhet i media.

Varför får då inte familjen Antonov finansiera detta? Det är svårt att riktigt få veta vad familjen gjort/gör men helt klart är att de håller på med maffiaverksamhet i Ryssland, men också en del bankärenden. Generellt brukar liknande verksamhet innebära att de har någon resurs som de säljer och tjänar svarta pengar. Resursen kan vara olja, människor, droger eller i stort sett vad som helst! Dessa svarta pengar vill de tvätta så de kan lägga in dem på sina egna bankkonton. Dessa svarta pengar kan de pumpa in i Tenaci som sedan betalar tillbaka dem i vita pengar. På så sätt har de alltså kunnat se till att pengar från männsikosmugglig t.ex. blivit fullt godkända i våra banksystem. Maffia finansiering i dagens värld är väldigt likt med terrorfinansiering.

En annan investerare, Mubadala Development Company, är statligt ägt utav Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten kan mycket väl ha någon inblanding med Al-Qaida, medvetet eller omedvetet.

Denna affär verkar alltså mer vara ett sätt att tvätta pengar för illegal verksamhet än något annat. Detta innebär också att den rättsproblematiske Victor Muller skulle kunna vara bulvan för det hela... Svensk media har inte tagit upp denna problematik tillräckligt mycket enligt mig men samtidigt är väl svensk media rädd för att kritisera räddningen utav Trollhättans stolthet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar